donderdag 13 november 2014

Het diner - Herman Koch

 

     Auteur:                           Herman Koch
     Uitgegeven:                     2009
     Pagina's:                         300

     Oorspronkelijke taal:        Nederlands
     Genre:                            Psychologische roman
     Onderwerpen:                  Familiebetrekkingen, geheim, leugen en bedrog
     ISBN:                              9789049800475
     Prijzen:                           Winnaar NS Publieksprijs 2009
                                                              

                
 
Herman Koch
Herman Koch is geboren in 1953 in Arnhem en is al op zijn twee jaar naar Amsterdam verhuisd. Hij is getrouw met een Spaanse vrouw genaamd Amalia Rodriguez en heeft kind 1 genaamd Pablo Koch (1994). Herman Koch schrijft in het Nederlands maar zijn boeken worden wel vertaald naar bijvoorbeeld het Engels. Hij is bekend geworden van de televisie Jiskefet, als columnist bij de Volkskrant en als romanschrijver / korte verhalen schrijver. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Nadat hij van de middelbare school was gestuurd heeft hij een aantal maanden Russisch gestudeerd en heeft hij op een boerderij in Finland gewoond/gewerkt. 

Zijn romans worden goed ontvangen. Na zijn debuut met de roman Red ons, Maria Montanelli (1989) verschenen er nog veel meer boeken zoals Eten met Emma (2000) en Odessa Star (2005). In 2014 stond hij op nummer 8 van de 35 belangrijkste Nederlands schrijvers.

Het diner is de eerste roman van Herman Koch die bij uitgeverij Anthos verscheen. Het boek kreeg de NS Publieksprijs in 2009. Het is een van zijn bekendste romans, deze roman werd geïnspireerd op de moord op een dakloze vrouw uit Spanje. María del Rosario Endrinal Petit (de vrouw) werd in december 2005 mishandeld en in brand gestoken door 3 jongens uit een zo te zeggen fatsoenlijk milieu.


Recensie
De magie van het kwaad
door Lotte Brugman, 23 februari 2009

In iets meer dan een maand tijd is Het diner vier keer herdrukt. Het kwam begin januari 2009 voor het eerst uit. Herman Koch (1953), cabaretier/auteur, weet met zijn nieuwste boek op één of andere manier in korte tijd veel lovende kritieken en een groot lezerspubliek te trekken. Hoe doet hij dat precies?


Twee broers en hun echtgenotes treffen elkaar in een chique restaurant voor een diner om een gezamenlijk probleem te bespreken. Paul, een gewezen geschiedenisdocent, ergert zich aan de gespeelde nonchalance waarmee zijn broer Serge het restaurant betreedt. Iedereen herkent Serge, de gedoodverfde winnaar van de aankomende verkiezingen, maar ze doen beleefd alsof ze hem niet hebben opgemerkt en gaan gewoon door met eten. Als Serge en zijn vrouw Babette tussen de tafeltjes door op Paul en zijn vrouw Claire afkomen, gaat er ‘hooguit een nauwelijks waarneembare rimpeling door het restaurant: een plotseling opstekend briesje over het eerst nog gladde wateroppervlak van een vijver, een windvlaag door een maïsveld, meer niet.’ …….
Als u de recensie verder wilt lezen kunt u op deze link klikken; http://recensieweb.nl/recensie/de-magie-van-het-kwaad/


Opdrachten
Waar gaat het verhaal over? Vat het verhaal samen maximaal 20 woorden.
Het gaat over twee jongens die een ontzettende fout begaan, en over hoe de ouders in een morele strijd komen.

Beschrijf in maximaal 100 woorden wat je tijdens het lezen van het boek vond. Had je zin om door te lezen, hoe komt dat volgens jou? Licht je antwoord toe.
Ik vond het een goed boek, maar ik vond het op een gegeven moment wel een beetje ongeloofwaardig hoe de ouders het aanpakten.

Ja ik had zin om door te lezen, omdat je heel erg graag wilde weten hoe dit verhaal af zou lopen omdat het eigenlijk een beetje een niet alledaags dilemma is waarbij je jezelf ook afvraagt hoe jij dat op zou lossen.
Één ding is wel, in het begin voelde ik niet echt spanning bij het lezen, maar bij ongeveer de helft ontdek je wat er allemaal aan de hand is en voel je wel degelijk spanning.

De auteur presenteert in dit boek een visie op de werkelijkheid, ‘de idee’. Welke is dat volgens jou en waarom? Licht toe met handelingen of voorbeelden uit de tekst. Maximaal 100 woorden.Hoe ver gaat een ouder in het beschermen van zijn kind als hij iets onvergeeflijks heeft gedaan? Het voorbeeld dat ik hierbij wil geven is dat de ouders hun kinderen niet aangeven terwijl ze weten dat ze iemand verbrand hebben. Een ander voorbeeld is denk ik dat Beau verdwenen is en dat pa dondersgoed weet dat Michel daar iets mee te maken heeft.

In hoeverre vind je deze visie actueel? Kunnen lezers anno 2014 iets opsteken van deze visie? Wat heb jij van het lezen van het boek opgestoken, op welke manier heeft het je aan het denken gezet? Minimaal 50 woorden.
Ik denk dat er nog steeds mensen zijn die hetzelfde zouden doen, niet alleen voor hun kinderen, maar ook net zo makkelijk voor zichzelf, zeker in een tijd waarin criminaliteit soms bijna normaal gevonden wordt. Iedereen is anders en ook in een andere wieg geboren, dus er valt niet te oordelen hoe je deze visie oppakt. Ik denk dat je wel heel duidelijk nadenkt over het feit of je het zelf zo zou oplossen, ja of nee. Het is bijna ongeloofwaardig. Ik vind persoonlijk dat het ouders zijn zonder geweten en ik zou dat zelf nooit doen. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten