dinsdag 1 september 2015

Is dit een mens - Primo Levi

Auteur: Primo Levi
Uitgeef datum: 1958
Pagina’s: 215
Oorspronkelijke taal: Italiaans
Uitgeverij: Meulenhoff, Amsterdam
Genre: oorlogsroman
Onderwerp: Jodenvervolging


AUTEUR

Primo Levi is geboren op 31 juli in 1919 in Turijn, Italië en overlende op 11 april in 1987. Levi had een gelukkige en warme jeugd op het pesten over zijn godsdienst na. Wat zo bijzonder was, was dat deze man van zijn gezin uit Joods was en Auschwitz overleefd heeft! 
Hij was een Italiaanse schrijver die romans, korte verhalen en gedichten schreef. Naast dat hij schreef was hij ook scheikundige. Na de middelbare school heeft hij scheikunde gestudeerd aan de Universiteit van Turijn. Door de Joodse achtergrond van Levi slaagde hij er niet in een baan te vinden in de chemie. Tijdens de tweede wereldoorlog is hij gestopt met het werken als chemicus en in 1942 raakte hij betrokken bij het verzet. Eerst met kleine taken, daarna met grote. Hij werd in 1943 gearresteerd en vervoerd naar doorvoerkamp Fossoli, en hiervandaan werd hij doorgevoerd naar Auschwitz. 
Levi heeft niet zijn hele leven geschreven, hier is hij pas mee begonnen na de tweede wereldoorlog. In 1958 werd hij bekend met zijn boek 'Is dit een mens". 

Titelverklaring

De titel 'Is dit een mens' is tegelijkertijd ook de hoofdvraag in dit boek. Ook wordt er in dit boek antwoord op gegeven; “Wie doodt, is een mens, wie onrecht doet of lijdt is een mens; geen mens is hij die elk gevoel van grenzen verloren heeft en zijn bed deelt met een lijk. Wie heeft afgewacht tot zijn bedgenoot klaar was met sterven om hem een stuk brood af te nemen, is, ook al heeft hij daar geen schuld aan, verder verwijderd van het model van de denkende mens dan de primitiefste Pygmee of de gruwelijkste sadist.”  

Korte samenvatting

Het is een verhaal over de tweede wereldoorlog. Hierin wordt beschreven hoe het werkelijk ging in deze tijd. Er wordt beschreven hoe het leven was in de kampen en over de extremen omstandigheden.

RECENSIE

http://www.literatuurplein.nl/recensie.jsp?recensieId=159
http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/2794701/2002/02/09/Ook-slechte-kampgetuigenissen-lovend-onthaald.dhtml?cw_agreed=1
http://www.humanistischecanon.nl/auschwitz/primo_levi_is_dit_een_mens__1958_ 


MENING

In dit boek verteld Primo Levi zijn belevenissen toen hij vast zat in concentratiekampen tijdens de tweede wereld oorlog. Ik vond dit een aangrijpend boek. We weten allemaal dat de tweede wereldoorlog een verschrikkelijke tijd was. Maar als je het dan leest, grijpt het je toch wel. Ik vind het interessant om te lezen en televisie programma's te kijken over de oorlog, dus dit boek sprak me in eerste instantie wel aan. Gebeurtenissen werden goed beschreven, wat het soms wel echt aangrijpend maakte. De titel is dit een mens vind ik er goed gekozen, omdat het inhumaan was en is wat er toen gebeurde. Het boek maakte echt indruk op me en ondanks dat ik het taalgebruik af en toe moeilijk vond, was het een heel mooi boek wat zeker de moeite waard is om te lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten